Всяка трета българка е част от статистиката

Статистиката сочи, че всяка трета жена у нас, е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията. Жертвите на домашно насилие от началото на годината са 1738.

„През последните три години убитите жени, жертви на домашно насилие, са около 70, убити от своя партньор. Принципно законът разписва издаването на така наречената заповед за незабавна защита, която се издава до 24 часа от подаване на молбата. Въпросът обаче е в това, как да се подкрепи пострадалото лице, за да подаде молба”, обясни адвокат Марияна Евтимова, изпълнителен председател на фондация „Пулс”.

Със заповедта за защита се забранява на извършителя да се доближава до жертвата. „Звучи като документ на хартия, който обаче, ако бъде нарушен, съставлява вече състав на престъпление. И когато има такава заповед за защита, при реакция, органите на МВР са тези, които трябва да отстранят извършителя и да подадат сигнал в прокуратурата за извършено престъпление”, уточни още адвокатката.

Домашното насилие все още не е криминализирано. Криминализирани са отделни престъпни деяния, които са в условията на домашно насилие, напомни юристката. „Има голяма нужда да се работи за превенция на насилието. Насилието може да бъде икономическо, вербално, невербално, психично”, допълни Кристина Петкова, юрист и зам.-председател на ДСБ.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.