"Турция продължава да поддържа комуникация със Сирия на ниво специални служби", каза Калън

„Турция ще започне сухопътна операция в Северна Сирия, когато прецени, че е необходимо”. Това заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън в интервю за телевизия „А Хабер”, цитиран от БГНЕС.

„Операцията може да започне всеки момент: днес, утре, след седмица. Всичко е подготвено… Ще започне, когато му дойде времето”, каза Калън.

Според него, Анкара никога няма да иска разрешение за началото на операцията и няма да информира никого за резултатите от нея.

„Турция няма да предупреди когото и да било за началото на операцията…. Това не стои на дневен ред. Турция няма ангажимента да информира никого по въпроси на своята национална сигурност. Отделен въпрос е, че може да разговаря за такива операции със своите съюзници и съседи и тя го прави”, каза Калън.

Ердоган: Турция е решена да направи границите си безопасни чрез антитерористични операции

Той отбеляза, че Турция продължава да поддържа комуникация със Сирия на ниво специални служби, тъй като това е необходимо.

Припомняме, това не е първата закана на Турция за подобни военни действия.

На 20 ноември Турция започна въздушни атаки срещу позициите на кюрдската милиция и на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северна Сирия. Мотивът им бе, че това е отговор на терористичната атака на 13 ноември в Истанбул, когато загинаха 6 човека, но специалисти тогава оцениха, че ПКК няма изгода от подобен атентат, а и от организацията отрекоха участие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook