Такъв не е имало от 15 години, заяви председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие

„Политическият сблъсък е много добър на политическия терен, но когато става дума за банка, трябва много да се внимава. Банката има външни кредитори, външни партньори, всяка дума, която говорим резонира много добре навън”. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Той коментира политическия сблъсък по темата. ГЕРБ обвиниха ръководството на банката, назначено от Кирил Петков в качеството му на министър на икономиката, за нанесени щети от 1 млн. лв. или тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги по повод емитиране на облигации, пак от ББР,  за 1 млрд. лв., но емитиране няма.

„Вчера излезе съобщение на принципала, в което ясно беше описана процедурата. Управителният съвет на банката поиска на 23 ноември от Надзорния съвет да потвърди прекратяване на облигационната мисия. Ние отказахме с аргумента, че не знаем основанията. Ако го направим, ще бъде: пито-платено”, обясни Карадимов.

Той обясни, че е имало имейли от „Джей Пи Морган” през октомври и ноември 2021 г., с които искат 2 последователни решения от държавата. Чак година по-късно е било обърнато внимание на тези имейли.

Запитан защо сега не се емитират тези ценни книжа, Карадимов каза:

„Твърди се, че в момента ситуацията е неизгодна. Проблемът е защо е забавена”, коментира той.  

„От бързия анализ направен от материалите, които поискахме и получихме, се установява едно – няма решение на едноличния собственик на капитала – държавата. Без него не може нито да се обяви, нито да се пусне облигационния заем. След като е видяно, че няма такова решение, е трябвало тогава да бъде прекратена облигационната емисия, преди да се направят облигационните разходи”, смята Карадимов.

Той обясни, че в момента в ББР върви одит на Сметната палата.

„От 15 години не е имало такъв”, каза още той.

Не смята, че има необходимост да се плаща и на външни одитори. 

„1 милион лева са хонорарите за банките, консултантските услуги и адвокатските кантори, които са работили по проспекта на облигационния заем”, обясни Карадимов.

„Когато е замислена облигацията, тя е добра – тя е замислена на лихва 0,5-0,8%, сега лихвите са по-високи. Тя е разумно стартирана. Въпросът е защо не е прекратен преди да се похарчат парите, когато е очевадно, че едноличният собственик на капитала – той е винаги един, но са различни хора, очевидно не искат да дадат разрешение”, каза Карадимов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.