Тя е открита по повод Международния ден на хората с увреждания

Съюзът на инвалидите в България с изложба - „Ние можем”. Тя е открита по повод Международния ден на хората с увреждания. В нея са показани художествени творби на членове на Съюза на инвалидите. Те показват различни усещания и емоции, отразяващи човешки и творчески търсения. В същото време, хората с увреждания се сблъскват с трудности всеки ден.

„Не можем на да излезем нормално от дома си в градската среда, защото има архитектурни бариери, било то още стълбите на входа или тротоара с развалените плочки. Или липсата на скосения на кръстовищата”, разказа Георги Колев, председател на Съюза на инвалидите в България.

Бившият министър на труда и социалната политика Минчо Коралски коментира, че най-важният въпрос е - кога България ще започне да прилага Конвенцията за правата на хората с увреждания.

„В тази конвенция са визирани ангажименти за всички институции. Там става въпрос за образование, за здравеопазване, за правата на хората с ментални увреждания. Там става въпрос, че трябва да има универсален дизайн, който да позволява на всички хора с увреждания, да се чувстват наравно в каквато и да била среда”, коментира Коралски.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.