Те са създали Асоциация "Пациенти на естетичната медицина"

Асоциацията "Пациенти на естетичната медицина" представят истории на жени, пострадали при естетична хирургия.

Нели Георгиева е една от тях. Започва да прави интервенции по тялото си от осемнайсетгодишна.

„Сложих си гръдни импланти през 2012г., които през 2019г.  бяха изтеглени от пазара заради доказана канцерогентност. Те причиняват рядък вид лимфом, който е свързан единствено и само с тях. Единият беше спукан в гаранционен срок и трябваше да ги махна. Здравето ми беше много влошено. Вече минаха 2 години и половина, откакто ги махнах, и то се възстанови на 90%”, разказа Георгиева, зам.- председател Асоциация Пациенти на естетичната медицина.

Естетичната медицина и пластичната хирургия са модерни. И лекари и пациенти забравят, че става въпрос за медицина и доста сериозни интервенции, които носят своите рискове. Затова пациентите трябва да са напълно информирани, коментира Симона Александрова, председател на Асоциация Пациенти на естетичната медицина.

„Това е и основната цел на асоциацията - да обърнем внимание на пациентите, че има рискове- краткосрочни и дългосрочни, с които те трябва да са запознати”, коментира Симона Александрова.

Най-честите оплаквания са, че жените не са знаели за гаранционния срок на имплантите и, че след десетата година ,се препоръчва засилено проследяване и евентуална подмяна.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.