Очакванията са за по-малко от година да бъде постигнат окончателен договор между Белград и Прищина

Европейският съюз е подготвил ново предложение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, което съдържа ясен график за дейностите, заяви високопоставен дипломат от ЕС в кулоарите на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Тирана, предаде БГНЕС.

Предложението е изпратено на двете страни вчера, а очакванията са в рамките на по-малко от година да бъде постигнат окончателен договор между Белград и Прищина, каза дипломатът.

В Тирана се провежда среща на върха ЕС - Западни Балкани

„Има много неща, които дават възможност да се направи голяма крачка напред спрямо сегашната ситуация... Това не е пълно признание, но е пълно нормализиране на отношенията“, каза дипломатът.

„След като изслушахме и двете страни, преработихме предложението“, каза дипломатът. Предложението съдържа приложение "с ясен календар на действията - кога и как трябва да се направят нещата".

Дипломатът призова Белград и Прищина да "продължат конструктивния ангажимент и да се съсредоточат върху постигането на необратим напредък в нормализацията".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.