В Тирана е и държавният глава Румен Радев

Лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани обсъждат стратегическото си партньорство. Това се случва на среща в албанската столица Тирана. Целта на форума е да даде ясен сигнал за ангажимента на Брюксел към региона, както и призив към шестте страни – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, да подобрят процеса на присъединяване към общността.

Акцент в дискусиите в Тирана ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.

Срещата трябва да даде нов, силен сигнал за ангажимента на ЕС към Западните Балкани. Войната в Украйна подтикна ЕС да осъзнае значението на политиката на разширяване за стабилността на континента, което пролича и с предоставянето на статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова през юни тази година.

Лидерите ще обсъдят и темата с нелегалната имиграция. А в неофициални разговори президентът Румен Радев, който също е на форума,  ще обсъди и темата Шенген.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.