"Нинова няма право да внася предложение за 850 лв минимална заплата", каза Каримански

„От МВФ дадоха прогноза от 0,5 до 1,5% за ръст на икономиката на България. Това ще се доближи до прогнозите, които имахме от Министерството на финансите. Числата се разминават с прогнозата на ПП и тяхната заявка за 3,3% икономически ръст”.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър.

„Швейцарското правило се запазва. Това, което казва Законът за публичните финанси – запазваме всички разходи до 2022 г. Трябва да прилагаме всички приети разходи до 2022 г., ако сме приели следващо увеличаване на пенсиите”, поясни философията на цифрите на фона на удължения бюджет той.

За новината от днес, съобщена от президента Румен Радев, който бе на посещение в Албания за срещата на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани, Каримански каза, че България още не започва да сече евромонети.

„Това е още една стъпка към еврозоната и към готовността ни да приемаме еврозоната чисто технически да сме подготвени”, обясни бившият депутат от ИТН и бивш кандидат за гуверньор на БНБ.

България започва подготовката за сечене на евромонети

Относно скандала между президента Румен Радев и лидерите на партия „Продължаваме промяната”, Каримански уточни, че не е запознат с причината защо точно президентът стигна до там, че да ползва крайни думи. „Вероятно напрежението е стигнало до своята кулминация – между президента и ПП. То е стигнало до там с провокации. Има времеви периоди, в които няма как да имаме доверие, при условие, че подхождаме лицемерно и с двоен стандарт”, каза Каримански без да уточнява подробности.

Запитан със закона за удължаване на бюджета имат ли право депутатите да правят промени, той обясни противоречивото поведение на някои лидери. Относно Законодателството в България МРЗ се определя от МС. Нинова в края на август каза, че служебният кабинет не трябва да предлага бюджет, сега навсякъде обяснява обратното”, каза Каримански и обясни, че тя няма право да предлага 850 лв. заплата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.