Вижте съветите на експертите

Статистиката сочи, че всяка година фойерверки причиняват около 18 000 пожара в световен мащаб. Щетите от новогодишния огън възлизат на около 43 млн. долара годишно. Приблизително 10 000  са нараняванията, лекувани в спешните отделения на болниците в САЩ  през 2019 г. За България няма статистика.

„Фойерверките, които се продават в магазините са три категории.  Ниска за много мънички деца, над 16-18 години, могат да ги ползват всички. Стават  по определени правила продажбите, с инструкция, с определени етикети на български език, с обяснения от продавачите в магазините”, обясни Светозар Христов, специалист по пиротехника.

Когато се спазва всичко това, няма как да се стигне до инцидент. Има случаи, в които изделието е фабрично дефектно. „Винаги препоръчваме с фойерверките да се занимава този, който е употребил най-малко алкохол”, допълни Светозар Христов.

Украсата, която ползваме в дома си, също може да се окаже опасна. „Опасностите се крият в две направления. Затова можем да посъветваме, когато хората купуват електрическите гирлянди,  винаги да гледат за инструкция за употреба, която производителят е длъжен да предоставя. Важно е да има името на производителя”, уточни Габриела Руменова от „Ние потребителите.”

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.