Коментар на доц. Наталия Киселова, политологът Любомир Стефанов и Кристиян Шкварек

На президента трябва да бъде представена структура и състав на предложения кабинет. Преценка на кандидат-премиера е дали да оповести имената преди или след представянето. Между президентството и НС е възможна смяна на имена. Това заяви за "Твоят ден" специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ е много вероятно в предложения кабинет да има изненадващи лица - на границата между ГЕРБ и дясното. "Така ще бъде внесено мнението, че са предложени хора с безспорни качества, с които са работили други партии. Ако днес бъде представен състав на кабинет, Радев ще издаде указ, с който ще предложи на НС да избере Габровски за премиер. Вариантите са или председателят да включи точката в дневния ред или на председателски съвет да бъде преценено кога да се насрочат дебатите и гласуването", обясни тя. И уточни, че въпросът е дали няма да се търси временно примирие до местните избори.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Президентът ще приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС

Политологът Любомир Стефанов смята, че политическите партии наливат масло в общото си изпепеляване. "Политическият хаос започва да става много здравословен за системата. Той показва на гражданите границите на възможното и търпимото и на нереалните очаквания. Барикадното говорене за активиране на фенски маси не работи. Наблюдаваме оздравителен процес и не виждам причини за тревога", посочи той. И допълни, че партиите се целят в следващите избори и гледат да ги ускорят. 

"Партиите ходят на избори когато имат възможност да предизвикат промяна. В момента в обществото няма настроение за избори. Гражданите може би ще помогнат на политиците да се осъзнаят, защото живеят в някаква виртуална реалност. Ще има ровене в биографиите на предложените министри. Вкарваме в НС определени хора, после се появяват други, които не сме избирали", отбеляза Стефанов.

Според анализатора Кристиян Шкварек кабинетът на Габровски ще намери подкрепа в НС. "ГЕРБ следва интересна стратегия. Направиха бивш Даниел Митов зам.-председател на партията, впоследствие издигнаха за президент ректора на СУ, сега издигат проф. Габровски за премиер. Това е стратегия, която цели създаване на нова легитимност. Има формации, на които им се иска да се прикрепят към възвръщащата се легитимност, но се опасяват, че избирателите им няма да го приемат. Възможно е март месец да дойде това време", предположи той. За него дискусията ще бъде поредица от оправдания защо няма да подкрепят кабинета, с мотив, че е предложен от ГЕРБ.

Целия разговор гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.