В сряда белгийски съдия ще реши дали да остави в ареста нея и другите трима обвинени в корупция

Европейският парламент отстрани от длъжност заместник-председателката на институцията Ева Кайли, която беше арестувана в рамките на разследване за корупция. 

Така институцията направи първа стъпка в опит да възстанови доверието към себе си на фона на обвиненията в корупция, свързани с домакина на Световното първенство по футбол Катар. В първа реакция, откакто й бяха повдигнати обвинения, адвокатът й заяви, че Кайли е невинна и "няма нищо общо с подкупите на Катар".

Но докато 44-годишната бивша телевизионна водеща чакаше в килия в брюкселския затвор, колегите ѝ в парламента в Страсбург трябваше да гласуват лишаването ѝ от правомощията на заместник-председател. Председателят на парламента - малтийската консерваторка Роберта Мецола, свика лидерите на политическите групи и призова евродепутатите да гласуват "за" предсрочното прекратяване на мандата на Кайли.

В сряда белгийски съдия ще реши дали да остави нея и другите трима обвинени в ареста до началото на процеса.

Кайли беше арестувана миналата седмица при обиски в домовете и офисите на няколко евродепутати и техни помощници или сътрудници, извършени от белгийските следователи по въпросите на подкупите.

Чанти с пари в брой

Белгийските прокурори съобщиха, че в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро.

Според съдебен източник някои от тези "торби с пари" са били открити в дома на Кайли, което е накарало съдията да заключи, че тъй като тя очевидно е била хваната в крачка, нейният депутатски имунитет няма да важи.

Белгийски съдебен източник заяви пред АФП, че разследващите смятат, че лица, представляващи монархията от Персийския залив Катар, са плащали на европейски политици, за да подобрят имиджа на страната.

Катар е ключов доставчик на енергия за Европа. Но също така е критикуван за предполагаемото лошо отношение към работниците мигранти, най-известните от които са строителите на стадионите за Световната купа.

Кайли посети Катар непосредствено преди началото на първенството и го нарече "първенец в областта на трудовите права". Тя защити също така стремежа на Катар да се пребори за отпадане на визите на ЕС за своите граждани.

Катар отрича да е замесен в европейска корупция. "Всякакви твърдения за неправомерно поведение от страна на държавата Катар са сериозна дезинформация", заяви официално лице пред АФП.


Адвокатът на Кайли, Михалис Димитракопулос заяви пред частния гръцки телевизионен канал Open TV: "Нейната позиция е, че тя е невинна. Тя няма нищо общо с подкупите на Катар."

Запитан дали в дома на Кайли са намерени пари в брой, Димитракопулос отговори: "Не потвърждавам или отричам. Съществува конфиденциалност. Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени."

Брюксел обаче е разтърсен от твърденията, а Мецола, която защитава интегритета на парламента, се опитва да представи предполагаемите подкупи като посегателство срещу демокрацията.

Някои евродепутати очакват нови разкрития. "Опасявам се, че това, което виждаме тук, е само върхът на айсберга", предупреди германският социалдемократ Рене Репаси.

Мецола обеща да върне кандидатурата на Катар за отпадане на визите за ЕС в парламентарната комисия за допълнително разглеждане, като по този начин забави или провали мярката.

Допълнителни обвинения

Кайли е едно от шестте лица, арестувани по време на обиските на белгийската полиция. Четирима са обвинени в "престъпна организация, корупция и пране на пари", а двама са освободени.

Един от освободените е Лука Визентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП)- световна организация на работниците, която настоява пред Катар за спазване на трудовите права.

"Ако бъдат отправени допълнителни обвинения, очаквам възможността да ги опровергая, тъй като съм невинен за каквито и да било нарушения", се казва в изявление на МКП.

Европейският парламент щеше да гласува отстраняването на Кайли от поста ѝ на заместник-председател по-късно във вторник и се очакваше мярката да получи необходимото мнозинство от две трети.

Втори текст, в който се призовава за повече прозрачност с цел възпиране на корупцията в европейските институции, ще бъде гласуван в четвъртък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.