ОТКРАДНАТ ЖИВОТ: Как се стигна до размяната на бебета в "Шейново"

След шокиращия случай с разменени бебета в столична болница - започват масови проверки в родителните отделения в страната. Една от двете майки прие екипа ни в дома си и се съгласи да разкаже за ужаса, в който живее вече няколко дни. Срещата на репортера ни Глория Николова с нея беше минути преди младата жена да разбере истината и резултата от ДНК теста, който се оказа категоричен - размяна има.

Размениха две новородени в столична болница

13 септември. Малко след 7 часа сутринта. На бял свят се появява момиченцето на Севда Михайлова. „Лекарите веднага я дадоха в мен, даже я кърмих. Тя беше през цялото време пред мен. После ме свалиха на долния етаж, за да може да се възстановя. След два часа се качих и тя пак си беше през цялото време с мене”, спомня си майката. Казва, че не е усетила разлика, когато по-късно отново е видяла дъщеря си. Севда е самотна майка на 26. Това е второто й дете и казва, че живее бедно, но щастливо - поне до началото на декември, когато доктор от болница „Шейново” идва в дома ѝ. Показва ѝ снимките на друго дете, което обаче от болницата предполагат, че е не чуждо, а нейното. Обяснението на лекарката е, че е възможно да е станала грешка с гривните, които слагат на майките и бебетата след раждането.

Прецедент ли е размяната на бебета

Севда си задава въпроса защо за случая става ясно близо 3 месеца след раждането на двете бебета. Показала е на болницата всички документи, епикризи и гривните  след изписването и е намерила адвокат, който да я защитава. Категорична е, че ще съди болница „Шейново”.

В началото на декември доктор Донка Узунова, която е началник на Неонатологично отделение в “Шейново”, получава обаждане. Позвънила ѝ разтревожена майка, която до този момент не е подозирала, че повече от два месеца се грижи за чуждо дете. „Обади ми се пациентка - изключително мила и възпитана, притеснена, не агресивна, тя потърси помощ”, спомня си лекарката. Тя веднага съобщава за получената информация и сама отива до дома на другата майка - Севда Михайлова. Първо, за да се увери, че и бебето, и тя са добре.

Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова и адвокатът по медицинско право Калина Михайлова.

СЪДБАТА НА РАЗМЕНЕНИТЕ БЕБЕТА: Как може да се развие ситуацията?

Според юриста трябва да се установи има ли ясни правила за болничното заведение да определи кое бебе на коя майка е. „Правилата са еднакви за всички заведения. Проблемът е дали се спазват и контролират. Условията са ужасни”, твърди д-р Виткова. „Няма данни в кой момент е настъпила грешка, за да се търси кой е виновен”, добави Калина Михайлова. По думите на адвоката по медицинско право случаят е прецедент и няма административни указания как да протекат процедурите. Мнението на специалистите е че със семействата трябва да работят и психолози.

Емоционалния  разказ на една от двете майки вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.