Коментар на бившия председател на ЦИК Александър Андреев и Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК

ЦИК трябва да определи характеристиките на новата хартия за гласуване и тя да съдържа необходимите защити. Характеристиките на машинните бюлетини ще бъдат обявени след изборите, но това означава, че срокът за обжалване на решението ще е изтекъл и трудно би могло да бъде подложено на контрол. Това каза за "Твоят ден" бившият председател на ЦИК Александър Андреев.

По думите му преброяване на контролните разписки и сравняване с данните от машините не е било свършено. "За да се възстанови доверието в машинното гласуване трябва да бъде направен анализ. В хартиената бюлетина има толкова много защити, че често избирателите се объркват. Не знаем каква е причината да има толкова много недействителни бюлетини, защото не бе направен анализ", посочи той. 

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху разпоредби от Изборния кодекс

От своя страна бившият председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева смята, че има правна възможност при непреодолими обстоятелства да бъде взето решение, че е невъзможно гласуване с машини. Преодоляното вето на президента показа, че ако само една част от процеса е демократичен, не легитимира целия процес. Машините за гласуване да станат принтери на бюлетини не мина никаква експертна обосновка, беше само една воля. Единственото, което можем да направим като граждани, е като избиратели да не се подлагаме на страх и да отидем да гласуваме както е възможно", коментира тя. 

Според нея имаме най-защитената бюлетина, тя е с двойна защита. "В африкански страни има подобна защита, но в Европа няма. Мнозина говореха, че машините са свързани с Мадуро, но те нямат никаква връзка. Прокуратурата трябваше да се самосезира. Други пък искаха американски скенера - всеки щат има различни технологии, а в 11 използват и машини като българските", обясни Дечева. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.