Последната акция в Пирин продължи над 14 часа

Късно в понеделник планинските спасители успяха да свалят от Пирин телата на двамата загинали туристи, които бяха открити в подножието на връх Вихрен. Акцията продължи над 14 часа, като и този път хеликоптер практически не помогна. Здравето си рискуваха 40 спасители, които в крайна изпълниха задачата и свалиха на ръце телата на жертвите.

КРАЙ НА АКЦИЯТА В ПИРИН: Свалиха телата на двамата загинали туристи

Георги Ботев от Планинската спасителна служба - Благоевград посочи, че теренът е бил сложен, а акцията в района - изключително трудна. „Висока планина, лед, скални падове. На няколко пъти преминахме през частично замръзналата река. Някои колеги дори нагазихме в нея, защото се налагаше - няма мостове. Винаги акциите там са много тежки и трудни”, обясни той.

Въпреки липсата на хеликоптер, планинските спасители разполагат със съвременна техника. „ПСС тази година навършва 90 години от създаването си. Няколко поколения се обучаваме по европейските техники за планинско спасяване и работим със скъп световен инвентар. Ползваме го успешно и наравно със спасителите в другите държави”, уточни планинският спасител.

Ботев подчерта, че загиналите мъже са починали от травмите си и хеликоптер е нямало как да ги спаси. Машината обаче е можело да спести усилия на планинските спасители. „ПСС подпомага цялата дейност на държавата. За сметка на това, държавата ни намаля субсидията, не развива хеликоптерно спасяване, не ни подпомага със Закона за доброволеца”, каза още той.

Заради силен вятър вертолет "Кугар" не успя да свали телата на загиналите под връх Вихрен

Все още се уточняват детайлите за самоличността на втория открит човек в Пирин, до тялото на Пламен Христов, изчезнал на Коледа. Стана ясно, че той е чужденец, но повече детайли не са известни. Мъжът не е приятел или близък на Христов.

Анализ от последните две години показва, че всички тежки случаи от планините у нас се дължат на комбиниране от туристите на две несъвместими неща - туристически щеки с алпийски котки. „Постоянно виждаме хора с „котки” и щеки. Това работи, когато теренът е равен. „Котките” са нещо, което създава фалшива сигурност”, подчерта Ботев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.