Как можем да инвестираме в слънчева енергия

Как сами да произвеждаме ток и дори да печелим от него? Докато у нас държавата тепърва започва да финансира соларни инсталации за домакинствата, хората в Нидерландия от години се организират в така наречените енергийни общности. Те не само произвеждат електроенергия, но и връщат част от нея към електропреносната система – срещу допълнителни приходи.

ZON. Така нидерландците наричат слънцето. По-често им се случва да говорят за него, отколкото в действителност да го виждат. В Нидерландия слънцето се крие зад плътни облаци през близо 50 дни в годината. Оказва се, че идеята в училищата да произвеждат слънчева енергия идва от самите деца. Те не само знаят, но и активно участват в организацията по поставянето на панелите. Наричат тези пари „слънчеви джобни”, защото освен в спестовна сметка на името на детето, някои родители ги дават на децата като дневни пари.

В България капацитетът за производство на слънчева енергия е с 20% по-висок, отколкото в Нидерландия.

В „Темата на NOVA” международният редактор Яна Николова и операторът Росен Илиев разказват как можем да инвестираме в слънчева енергия. Гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.