Какво включва той

След  дългогодишно отлагане, България най-накрая прие Националния антираков план. Политиките на страната ни са приети без забележки от Брюксел и това ни прави част от Европейската стратегия за борба с онкологичните заболявания.

„Всъщност когато ние говорим за противораков план трябва да си отговорим на въпроса, защо ни е необходим. Ракът се изравни със съдовите заболявания. На практика това означава, че половината от хората се разболяват. И идеята е тези огромни успехи, които има в момента в онкологията, да бъдат достъпни за всички и да може ракът да се контролира така успешно, както например започнаха да се контролират сърдечно-съдовите заболявания”, коментира проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.  

Профилактика може да има като живеем здравословно и се ваксинираме срещу заболявания, които могат да отключат рак, допълни професорът.

„Например ваксинирането срещу хепатит води до превенция на рака на черния дроб. Ваксинирането срещу ЧПВ  драстично намалява заболеваемостта от рак на маточната шийка, от рак на органите на главата и шията”, допълни проф. Дудов.  

След профилактиката, скринингът е вторият по-важност за предотвратяване на смъртни случаи.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook