В студиото темата коментираха Радослав Бимбалов и доц. Мира Радева

Социологът Доц. Мира Радева и рекламистът, общественикът и блогър Радослав Бимбалов коментираха политическата обстановка в страна и статията на "Ди велт" в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Радева каза, че сме свикнали политиците да не са искрени с нас. Бимбалов посочи, че е било известно, че „частна инициатива в лицето на военно-промишления комплекс в България още от началото на войната се занимава със сериозен експорт на оръжия за Украйна през трети страни. "По-притеснително е защо го правим през трети страни, скришом“, допълни той. Бимбалов поясни, че е чудесно това, че сме помогнали на Украйна и с оръжия и с гориво. “Срамно е да правим подобни неща под сурдинка“, поясни той.

"Политико" и "Ди велт": България тайно спаси Украйна, предоставяйки ѝ оръжия в началото на войната

„Когато човек е склонен да скрие истината, съвсем естествената реакция на избирателите е те да мислят, че той прави и други неща по същия начин“, заяви Радева.

Бимбалов каза, че тук не става дума за лъжа, а за умишлено прикриване на един много добър факт. „Тук няма да обвиня тези, които прикриват, а ще обвиня всички, защото в последните месеци много се страхуваме да кажем, че сме на страната на Украйна и срещу терористичната държава Русия“, допълни той.

„Ние сме член на НАТО и ЕС. Нелепо е да търсим равна отдалеченост и от НАТО и от Русия“, каза Радева.

Бимбалов постави въпроса за „съветските паметници, които не са паметници на руската държава, а на чужда, окупаторска армия“

Радева каза, че хартиената бюлетина няма да е без значение на тези избори.

"Ще започнем да слушаме за следващия служебен премиер Атанас Пеканов. За това вече се говори толкова сериозно, все едно е нещо нормално да имаме служебно правителство след служебно правителство. Най-притеснителна е идеята за т.нар. президентска република", посочи Бимбалов. Радева е на мнение, че чисто практически е трудно България да стане президентска република.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.