"Вината е на ПП, ДБ, ДПС – те предадоха българската позиция", смята евродепутатът

Пребиването на секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков е резултат от дългогодишната омраза. Този път трябва да кажем ясно: „Вето”. Не може да нападаш хора, защото се определят като българи! Не може да пребиваш българи”.

Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки по повод побоя над Пендиков в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Той е категоричен, че това е поредно нападение над българин в РС Македония след запалването на културния ни дом „Иван Михайлов” в Битоля, стрелба по българска кола, заплахи и нападения над българи там. Допуска, че може да се стигне и до убийство на човек в РСМ за това, че се самоопределя като българин.

„Ламбре (подпалвачът на българския дом в Битоля) – дали получи присъда” Това е нацизъм, това е болшевизъм, това е омраза към българите, защото са българи. Политиката в Северна Македония е антибългарска. Техните власти са двуличници. Те насъскват, те подклаждат антибългарската истерия. Народното им събрание прие антибългарски закони – все едно Нюрнберг 1934-та година”, обясни Джамбазки настроението към българите в Югозападната ни съседка.

Подпалиха Културния център „Иван Михайлов” в Битоля

Той позамълча докато намери приемлив изказ за евродепутатите. „На хората в Брюксел… бих им казал така: „вие не бяхте ли за защита на човешките права и самоопределение – говорите ми да се защитят, а тук нападат българи, защото са българи”.

Евродепутатът увери, че знае какво е станало при нападението на българина в Охрид. „Знам разказа - трима разпознати като симпатизанти на партия „Левица” (проруска крайна партия в РС Македония), те са го направили като неговото ясно самоопределение като българин. Той няма българско гражданство”, каза Джамбазки.

Македонските българи искат среща с еврокомисаря Оливер Вархеи

„Има непоносимост към българите в Македония”, категоричен е той. Джамбазки изброи предишни случаи на нападения над наши сънародници там и каза, че от неговата политическа група (ВМРО) са предупреждавали, че ще се стигне до подобна ескалация.

„Вината е на ПП, ДБ, ДПС – те агитираха много силно, те предадоха българската позиция. В Македония се нападат българи за това, че са българи. Може да бъде убит българин за това, че е българин. Днес – ДБ, ДПС и ПП плачат”, обясни политическото поведение той.

„Когато оставяте да се вихри този македонизъм, той се опира на сръбската позиция”, категоричен е Джамбазки.

„Реакцията на партиите, които направиха това предателство, те са косвено виновни за това нападение, те се подмазваха на западняците. Мина им времето на демонстрациите, трябва да се прави това, което е правила историческата ВМРО”, каза евродепутатът без да уточнява категорични действия.

Той разкритикува и европолитиката: „цялата брюкселска политика е основана на убиването на собствените източници. Те искаха да не добиваш нищо твое, всичко да е ликвидирано и да зависиш от източници. Всичко зависи от реакцията на нашия Министерски съвет. Кои слагаха крайна дата”, запита той, визирайки Плана за възстановяване и устойчивост и закриването на централите в Маришкия басейн. „Ние трябва да добиваме това, което си е наше”, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки.  

Повече по темите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.