Това обяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви по време на заключителния дебат на Световния икономически форум в Давос, че икономическите перспективи пред света днес не са толкова лоши, колкото се очакваше преди няколко месеца. По думите на българката това, което се е подобрило, е потенциалът на Китай да стимулира растежа. Сега МВФ прогнозира общ растеж на Пекин до 4,4%.  

„С отварянето на Китай очакваме растежът тази година отново да надхвърли средния за света. Прогнозираме ръст от 2,7% в глобален мащаб, но може да има и лека корекция", заяви Георгиева.

Кристалина Георгиева: Глобалният икономически растеж ще се оттласне от дъното през настоящата година (ВИДЕО)

Според нея все пак не може да се говори за „драматично подобрение” в настоящата прогноза на МВФ за 2023 г. Основният риск си остава войната.  

„Тя е риск преди всичко за народа на Украйна, но е и огромен риск за доверието, особено в Европа”, коментира Георгиева.

Световният икономически форум приключи в събота, а по общото мнение на експертите държавните лидери са изглеждали малко по-спокойни за световната икономика, отколкото преди няколко месеца.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.