Тя говори на Световния икономически форум, провеждащ се тази седмица в швейцарския курорт Давос

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди днес, че глобалният икономически растеж се очаква да достигне до най-ниската си точка и да поеме нагоре през 2023 г. въпреки продължаващата война в Украйна и нарастващите лихвени проценти, съобщиха Ройтерс и БТА.

В изказване по време на панел на Световния икономически форум, провеждащ се тази седмица в швейцарския курорт Давос, Георгиева потвърди прогнозата на МВФ за забавяне на глобалния икономически растеж до 2,7 на сто през 2023 г. спрямо около 3,2 на сто през 2022 година.

"От началото на годината виждаме някои добри новини. Също така очакваме през 2023 г. растежът да достигне дъното, за да започне процесът, при който се върви нагоре, а не надолу", обясни ръководителката на Фонда.

Георгиева посочи като три особено важни предизвикателства руско-украинската война, кризата с разходите за живот и растящите лихвени проценти, достигнали ниво, на което не са били от десетилетия. Светът трябва да управлява интелигентно адаптацията към повече сигурност на доставките, добави тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Илиян Цвейн, БТА