Това обяви турският президент

Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО, след като позволи Коранът да бъде изгорен по време на протест в Стокхолм. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган.

Свещената книга беше подпалена от крайнодесен политик по време на антинатовски протест в шведската столица, въпреки многократните призиви на Анкара към властите в Стокхолм да забранят проявата. Това отприщи вълна от демонстрации в Турция. На един от протестите беше изгорен шведският флаг. 

Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна. Но за да се случи това, те трябва да получат съгласието на всички 30 страни членки. Турция нееднократно постави условията си - няма да даде зелена светлина на Стокхолм, ако шведите не екстрадират кюрдски бойци, които Анкара смята за терористи, както и участници в опита за преврат преди 7 години.

„Напълно ясно е, че тези, които допуснаха подобно богохулство пред нашето посолство в Стокхолм, не могат да очакват нашата подкрепа за членство в НАТО. Шведските власти няма какво да ни говорят за права и свободи. Ако наистина уважаваш правата и свободите на другите, на първо място трябва да уважаваш Република Турция и мюсюлманската религия. Ако не показваш уважение към тях, съжалявам, но няма да получиш подкрепа от нас по отношение на НАТО”, обяви турският държавен глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.