Тя ще се бори с дезинформацията

Мрежата EDMO вече обединява всички държави-членки на ЕС чрез шест нови центъра, в т.ч. Българо-румънска обсерватория за цифрови медии. Новите центрове се присъединяват след втората покана на Европейската комисия за изграждане на Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO), чрез която се укрепва и увеличава капацитетът на европейската екосистема в борбата ѝ с дезинформацията.

Как да се борим с дезинформацията

Според проф. Калина Бончева от университета в Шефийлд на ниво индивидуален пост социалните мрежи ще предупреждават за неточна информация. "Ще има нови инициативи в областта на медийната грамотност. Социалните медии и платформи трябва да предприемат действия за ограничаване на дезинформацията и пропагандата. Ще разговаряме със социалните палтформи какви мерки се предприемат, ще се създават контакти чрез централната европейска обсерватория", обясни тя. 

От своя страна доц. Милена Добрева посочи, че за първи път се изгражда структура, в която всеки с интерес към темата за дезинформацията, може да се включи. "Сред тях са медии и различни институции. Имаме представители на много организации. Ще работим за откриване и противодействие на дезинформацията. В България има няколко организации, които проверяват факти, factcheck.bg дори има международно признание. В последните няколко години сред най-популярните думи се включва дезинформация, а това показва колко е голям проблемът", коментира тя. И допълни, че в четвъртък на кръгла маса ще се обсъдят действията на платформата.

По думите ѝ има десетки хиляди случаи на огромни лични загуби - това е породено от непроверена информация, довела до подвеждане.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.