Това обясни председателят на Агенцията пред депутати

Българска финансова институция е подала в ДАНС сигнал срещу компанията Nexo през юли 2022 г. Това обясни председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” пред депутатите във временната комисия, която проверява казуса.

Съдия по случая "Nexo" си направи отвод

След обмен на информация с чуждестранни партньори, ДАНС е сезирала прокуратурата през септември 2022 г. Агенцията проверява финансови операции на Nexo, както и съмнения за пране на пари.

По данни на ДАНС, след придобита банкова информация, са установени преводи между български дружества и Nexo. Впоследствие те са пренареждани към човек от управлението на криптобанката и с тях са купувани имоти в България и популярни туристически дестинации.

„Голяма част от получените финансови средства по тези сметки в последствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическото лице от управлението на Nexo. След това са закупени множество имоти, включително в полза на трети лица на значителна стойност. Придобита е данъчна и осигурителна информация за физическите и юридически лица, засечени в осъществените съмнителни финансови операции”, каза Пламен Тончев, председател на ДАНС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.