Той е подсъдим за престъпление по служба

Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба.

Разследването е започнало от 7 февруари 2022 г. по разпореждане на прокурор. Събрани са доказателства и е обвинен Ст.Я. за това, че: „в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага”. От това са настъпили немаловажни вредни последици като понижено доверие.

Разследват бивш директор на Българската агенция за инвестиции

Малко преди това - през февруари 2022 г. ,във Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал от депутат от „Движение за права и свободи“. Според сигнала има нарушения на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите и наредби за тяхното прилагане.

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република за придобиване на българско гражданство по натурализация. Това са т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС. Разследването по делото продължава и може да бъдат повдигнати нови обвинения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.