С всички тези промени, „ние сриваме доверието в изборния процес”

„Материалите за ЦИК не се съхраняват по реда, по който се съхраняват ценните книжа. Дори да констатирате, че нещо не е наред – отминала работа. Едноседмичен е срокът за обжалване на изборните резултати”.

Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS математикът проф. Михаил Константинов.

Той е категоричен, че район „Чужбина” няма да има. „Това не променя изборния резултат. При нас броят на резултатите се променя на национално ниво”, каза математикът.

„Избирателните списъци не бяха прочистени – около 6,600 млн. души са в избирателните списъци, а на територията на България има 6,5 млн. живи българи. В списъците има повече хора, отколкото живи българи. Повечето „мъртви души” са хора, които отдавна са в чужбина”, категоричен е изборният експерт.

Той предупреди, че се прави проверка за двойно гласуване и се хващат нарушителите. Константинов разказа за случай, при който младежи са гласували неколкократно и са били глобени с предупреждение.

Относно техническите параметри на машинния вот, той обясни, че сега хартията в машините е различна от тази, с която те са свикнали да работят. „Дай Боже машините да работят успешно с новата хартия, но не съм оптимист. Това е все едно да си поправяте автомобил, който е в гаранция. Часовникът на машината няма никакво значение - в кое време работи е ирелевантно за нейната работа”, обясни бившият зам.-председател на ЦИК.

По думите му с машинния вот не се прави и икономия на хартия. „Във всяка секция има толкова бюлетини, колкото са хората в списъка – няма икономия на хартия с машинното гласуване. В Европа много високо технологични държави опитаха машинен вот – Германия, Нидерландия, Франция – те минаха през такова гласуване, но няма подобно гласуване там”, обясни Константинов.

С всички тези промени, „ние сриваме доверието в изборния процес”, категоричен е той.

Според него на предстоящите избори ще има леко повишение на резултатите на БСП и на ГЕРБ. „БСП на три пъти загуби от изборния процес депутатски места, ще си върне около 10 депутата, Ще има и увеличение на резултатите на ГЕРБ, но то ще бъде по политически причини”, каза Костантинов.

„ГЕРБ в момента има 67 места. Механичният сбор на ПП и ДБ е по-голям от резултата на ГЕРБ, но дали тяхното обединение ще има синергетичен ефект – да се увеличи реално, не мога да кажа”, обясни Константинов.

Относно референдума за президентска република, той обясни – „шансовете за успех на референдума на Слави са нулеви”. „Организаторите на това мероприятие са съблазнени от мисълта, че сега трябват по-малко гласове. Политиците със своето поведение отказаха хората от гласуване и свалиха праговете. Получаваш ползи от неморално и незаконно поведение. Това е много тежък казус в правото”, допълни проф. Михаил Константинов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook