До момента без обяснения са депортирани 27 българи

Български туристи бяха задържани на летището в Канкун, Мексико, където пристигнали на почивка. Те били затворени в килии, където прекарали пет дни. До момента общо 27 наши сънародници са депортирани без обяснения. 

Един от потърпевшите - Даниел Рогачев, споделя, че той, приятелката му и техни приятели решават да заминат за Мексико на почивка. "Имахме около 15 часа полет от Истанбул до Канкун. На влизане в Мексико приятелите ни получиха виза за 2 минути, а аз и приятелката ми говорихме с граничните власти 20 минути. Питаха ни всичко - какво работим, откъде са ни приходите, какви са ни отношенията, имаме ли уредено настаняване, докога сме там и с каква цел. До днес не знаем защо ни задържаха. Оттук ни увериха, че имаме всички нужни документи и няма проблем да заминем", разказа той.

По думите му след това са прекарали 24 часа в килия под летището с граждани от различни националности. "Попълнихме декларации на испански и турски. Всички други ги пуснаха. Веднъж ни донесоха храна и вода, тоалетната беше отворена. Спахме на земята на скъсани дюшеци'', обясни Рогачев.

Задържаха български туристи в Мексико, затвориха ги в килии за 5 дни

Той смята да си търси правата, но не знае точно как да го направи, защото Мексико има право да откаже виза. 

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма влизането в конкретната страна и издаването на виза е по преценка на граничните власти. "Това, че имате виза, не означава, че ще влезете в страната. В Мексико има т. нар. "светофарна уредба", която казва ''да'' и ''не'' според паспортните изисквания. Лицето трябва да посочи сигурен адрес за настаняване. Проблем с Мексико генерално няма, над 2000 българи пътуват до страната годишно. Изненадан съм, че това се случва", подчерта той. И допълни, че правата се търсят чрез съда по договора с туроператора, за да разберат потърпевшите порока на документите си. А туроператорът носи отговорност при предоставяне на невалидни документи или невярна информация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.