Анкара блокира във вторник присъединяването на двете страни към Алианса

Реджеп Тайип Ердоган намекна, че Турция може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но няма да направи същото за Швеция. Така Анкара за първи път повдигна въпроса, че е готова да разгледа кандидатурата на Хелзинки отделно от тази на Стокхолм. 

Миналата седмица Турция блокира присъединяването на двете страни към Алианса, отлагайки за неопределено време тристранната среща, която трябваше да се състои в началото на февруари и на нея да се изгладят разногласията относно кандидатурите. 

Ердоган предупреди миналата седмица, че Швеция, която вече бе обвинена от Турция, че дава подслон на кюрдски терористи, не може вече да разчита на подкрепата на неговата страна, след като крайнодесен екстремист изгори екземпляр от Корана в Стокхолм.

"Ако е необходимо, можем да дадем различно послание за Финландия. И когато дадем това различно послание, Швеция ще бъде шокирана. Но, само ако Финландия не направи същата грешка", посочи турският президент. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.