Бившият британски премиер току-що бил посетил Киев

Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин го е заплашил с ракетен удар. Това се е случило по време на необикновен, по думите му, телефонен разговор с руския президент, преди нахлуването в Украйна.  Бившият британски премиер току-що бил посетил Киев, в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение. 

В документален филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен довечера, Джонсън предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако предприеме инвазия в Украйна. А Владимир Путин му казал: "Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута".

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Каза го на английски – в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично. В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута… или нещо подобно. Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря", заяви Джонсън.

 

 

По-късно Русия обвини в лъжа бившия британски премиер Борис Джонсън, който бе обявил, че Владимир Путин го е заплашил с ракетен удар.

От Кремъл казаха, че Джонсън или умишлено лъже с някаква цел, или не е разбрал какво е казал Путин.

Случката беше описана в документален филм по Би Би Си. Джонсън каза, че заплахата от Путин е дошла по време на дълъг телефонен разговор между двамата. Става дума за контакт в навечерието на руската инвазия в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.