Тя написа своето послание в официалната книга на мавзолея и разгледа мемориала

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Анкара, положи венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция, предаде специалният пратеник на БТА Иван Лазаров. 

Илияна Йотова написа своето послание в официалната книга на мавзолея и разгледа мемориала. По-рано през деня тя проведе среща с вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

Илияна Йотова е придружавана от българска делегация, в чийто състав влизат българският посланик в Турция Ангел Чолаков, както и генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев. 

По-късно Йотова ще се срещне с преподаватели и студенти от Анкарския университет, в който има катедра по български език и литература. По специалността се обучават около 70 студенти.

Вицепрезидентът ще бъде гост на откриването на Националния пресклуб на БТА в турската столица.

Мавзолей на Ататюрк в Анкара

От благодарност и преклонение пред делата на Мустафа Кемал Ататюрк (1881-1938), основател на Република Турция и неин първи президент, в турската столица Анкара е издигнат мавзолей, наричан Анъткабир (в превод от турски – мемориален гроб).

В обявения конкурс за изграждането му участват 27 чуждестранни и 20 турски архитекти. Избран е проектът на турските архитекти Емин Халид Онат и Ахмед Орхан Ардой. Церемонията за полагане на първия камък в основата на мавзолея е на 9 октомври 1944 г., а строителството завършва на 1 септември 1953 г. Общата площ на комплекса, включително самия мавзолей, парк, музей и други постройки, представлява  0,75 квадратни километра. В архитектурата на мавзолея са използвани селджукски и османски мотиви. Ежегодно комплексът се посещава от милиони посетители. В него е изложена уникална колекция от автомобили, с които е пътувал Ататюрк. В Анъткабир се намира и неговият служебен брониран автомобил Линкълн, произведен през 1935 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.