Той е на мнение, че дипломатически преговори не се очертават

Руските сили имат проблеми с въоръжението и боеприпасите, каза военният експерт ген. Съби Събев в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Той добави, че украинската страна е добре подготвена, стяга резервите, натрупа боеприпаси и очаква доставките на въоръжение от западните страни. Събев смята, че много твърдо и добре подготвени ще посрещнат офанзива от страна на Русия. 

След превземането на Северодонецк и Лисичанск руската армия няма сериозна победа, с изключение на превземането на Соледар, където руските войски дадоха много жертви, каза още Събев.

По негови думи руската армия няма да насочи удара си към Бахмут.

Русия продължава да воюва с „маса“, а не с технологии, посочи генералът.

От военна гледна точка, по-добър вариант е да се омаломощи руският настъпателен капацитет, след което да се предприеме, без изчакване, решителна контраофанзива с новото въоръжение, каза Събев.

Неговата прогноза за хода и изхода на войната през тази година е, че тя ще бъде решаваща. “Ако хипотетично Русия успее да окупира Донецката и Луганската републики окончателно до административните граници, може би ще предложи да се седне на масата за преговори. Украйна, разбира се, няма да се съгласи. При толкова окупирана територия никой няма да преговаря. Ако Украйна успее да излезе на Азовско море и да разсече фронта на две части, тогава се създава критична ситуация за войските в източната част на Херонска област и Крим. Така ще възникне въпросът дали Русия няма да бъде принудена да седне на масата за преговорите и да изтегли войските си от украинска територия.“

Дипломатически преговори в краткосрочен план не се очертават, е мнението на генерала.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.