Одобрен е план за дългосрочна интеграция на сектори от украинската икономика на пазара на ЕС

Възможно е "официалните преговори за присъединяване към ЕС да започнат още тази година”. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след провеждането на срещата на върха с ЕС днес, цитиран от УНИАН и БГНЕС.

Украинският президент говори, след срещата на върха в Киев по-рано днес на ръководителя на Европейския съюз Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Припомняме, Фон дер Лайен каза, че няма строг график за присъединяване на Украйна към ЕС.

"За какво точно се договорихме днес?" заяви Зеленски в традиционното си вечерно обръщение към нацията. "Има разбиране, че е възможно да започнем преговори за членството на Украйна в Европейския съюз още тази година".

Макар че висшите представители на ЕС подчертаха подкрепата си за интеграцията на разкъсваната от войната страна с Брюксел, фон дер Лайен предупреди, че не може да има "твърди срокове" за украинското членство или преговори.

Зеленски настоява за бързо присъединяване към ЕС, докато Украйна отблъсква почти едногодишната инвазия на Русия.

"Тази вечер можем да кажем, че Украйна се движи към целта си", каза Зеленски и добави: "Ние говорихме и вече говорим като членове на европейската общност".

Според УНИАН Зеленски е казал, че е одобрен план на действие за дългосрочна интеграция на сектори от украинската икономика на общия пазар на ЕС.

„Едно от важните достижения на Срещата на върха стана напредъкът по въпроса за интеграция на Украйна на вътрешния пазар на Евросъюза. Ние одобрихме план с приоритетни действия за 2023-24 година. Реализацията му ще направи Украйна де фкато член на Евросъюза на ниво сектори на икономиката – промишленост, аграрния сектор, енергетиката, цифровите услуги, транспорта, финансовата сфера, митниците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.