По думите ѝ то има енергиен еквивалент на водородна бомба

"Земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер има енергиен еквивалент на водородна бомба с изригване от 130 мегатона. Но България е достатъчно далеч, че да не може да бъде пряко засегната от случващото се в Турция". Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Екип на NOVA с разказ от епицентъра на трагедията

По думите ѝ мощният трус е бил последван от над 350 вторични. "Тази серия може да продължи повече от година, с тенденция за намаляване на броя и интензивността. Обикновено след такова събитие не следват силни трусове. Територията, обхваната от сеизмичната активност, е два пъти по-голяма от територията на България. Активираха се почти всички участъци на структурата на Източно-анадолския разлом. Енергията, която се излъчва, натоварва и съседните структури", заяви Трифонова. И допълни, че в Турция има система за предизвестяване и тя се активира след първите вълни, но не може да предвиди трус.

Според експертът броят на жертвите в Турция и Сирия ще нарасне значително. "Турция и Гърция са много сеизмични зони. У нас също не е безопасно, но ако се проектират правилно сградите, няма да има от какво да се опасяваме. Колеги от Турция са ми споделяли, че сеизмичните опасности в страната им са добре изучени, проблем е контролът на строителството", обясни сеизмологът. И допълни, че в Турция обучават децата в училище как да реагират при трусове.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.