1986 е историческа за града и сеизмологията в България

Земетресението в Турция върна спомените за един от най-унищожителните трусове у нас – този в град Стражица през 1986 година.

Степента е била, близо 6 по Рихтер, жертвите са три, а градът е почти сринат до основи. 

1986 е историческа за Стражица и сеизмологията у нас. В началото и края на годината в градът са регистрирани две тежки земетресения. Второто – унищожително.

80 процента от сградите са съборени до основи. В центъра на Стражица стои споменът от 1986 година, посочващ часа и датата на земетресението, сринало града.

В СЪРЦЕТО НА ТРАГЕДИЯТА: Емоционални разкази от Адана пред екипа на NOVA

Вече 70-годишният фотограф Николай Христов документира ужаса в Стражица след опустошителното бедствие. Едни от най-разтърсващите му фотоси са на съборената църква и срутената детска градина с детска кукла на оградата

“След като се разбра, че там вече няма да има детска градина, всичко което може да се спаси от имуществото, го натовариха на автомобили и го изнесоха. И работниците са намерили сред разрушенията куклата и просто са я закачили като символ”, разказва Христов.

Още един български гражданин е в неизвестност след труса в Турция

37 години по-късно, раната „Стражица“ - не заздравява. Земетресението в съседна Турция върна спомените в местните хора.

“В Стражица редовно има земетресения. Миналата година през октомври имаше земетресение с магнитуд 3.2, което за нас си е ежедневие. Не са неща, които се случват всеки ден, но не ги приемаме, толкова стряскащо. Надяваме се да не се стига до сериозни земетресения”, казва кметът на града Йордан Цонев. 

 След ужасът от 1986 година, в районът на Стражица, където е разломът в земните маси, има изградена сеизмична станция. Сега, нейните показания се следят дистанционно. След това земетресение, у нас са приети нови норми за строителство на сгради.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.