Изпълнителният директор на ИАЛ коментира недостига на медикаменти

Има ръст на доставките на "Оземпик" за 2022 г. спрямо предходната година, с което се забавя производството. Това води и до недостиг на лекарството за диабетици. Проведохме разговори и с Министерство на здравеопазването, и с производителя. Беше намерен вариант за осигуряване на лекарството от Словения. Това каза директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

До какви рискове води употребата на лекарства за диабет, използвани за отслабване

'Към момента са доставени 9600 опаковки. Всички национални изисквания са изпълнени. Очаква се само потвърждение от квалифицираното лице на производителя, че тези опаковки могат да бъдат пуснати на пазара. Това вероятно ще се случи до средата на февруари", посочи Кирилов. 

Към момента са изчерпани количествата от 1 милиграм на лекарствения продукт, уточни той.

Шефът на ИАЛ коментира и недостига на лекарствени продукти от три групи антибиотици и посочи какви са извършените доставки в рамките януари. По негови думи с въпросните доставки е запълнен недостигът от производствените затруднения.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.