Някои финансови институции трябваше да предприемат отписвания на активи заради войната в Украйна

Близо година след началото на войната в Украйна банковият надзорен орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ситуацията за финансовите институции в еврозоната остава стабилна.

Банките са се справили с въздействието на ефектите от войната благодарение отчасти на силните си капиталови и ликвидни позиции и по-висока доходност, заяви ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия.

ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти (ВИДЕО)

Франкфуртската институция поддържа приблизително постоянни капиталовите изисквания за банките през 2023 г. Енрия обаче очаква настоящата година да бъде предизвикателна. Той предупреди, че банките ще трябва да отстранят някои свои недостатъци, преди всичко свързани с контрола на риска и корпоративното си управление. Те ще трябва да оценяват бъдещото си развитие предпазливо. Някои банки в еврозоната трябваше да предприемат значителни отписвания на активи в резултат на войната и санкциите, наложени срещу и от Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.