След опустошителното земетресение са се образували много разломи

Турция обяви край на издирването на оцелели от земетресението в 9 от 11-те засегнати провинции. Единствено в още два града търсенето продължава. Досега беше потвърдена смъртта на над 46 хиляди души в Турция и Сирия. Очакванията са този брой значително да нарасне след разчистването на всички развалини.

След опустошителното земетресение има много разломи и образували се забележителности, но тази до село Тепехан, недалеч от Антакия и на 30 км от границата със Сирия, е най-голямата.

Ден след унищожителния трус там започват да прииждат стотици хора от цяла Турция. Илияз Шекер е един от тях. „Тук беше равна маслинова нива. След земетресението се разцепи и то толкова много. Беше едно цяло, а сега е на отделни парчета. Като каньон. И тук земетресението беше със сила 7,7 по Рихтер”, каза тя.

Мълвата за огромният природен феномен обикаля цяла Турция за няколко дни и това място се превръща в атракция. „Сега идват хора от Истанбул и Анкара. Това се превърна в забележителност. Идват уплашени, виждат каньона и още повече се тревожат”, казва Илияз.

Маслиновото поле от 35 хектара буквално е унищожено, но местните хора са щастливи, защото в малкото им село няма жертви.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook