Коментар на Виктор Папазов и Петър Ганев

Защо се отлага приемането на еврото у нас и ще станем ли по-бедни, ако влезем в еврозоната? Темата коментираха икономистът Виктор Папазов и старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев в ефира на „Здравей, България”.

„Решението да не приемем еврото от 1 януари беше очаквано. Знаехме, че инфлацията е твърде висока през последните месеци. Бяха положени усилия, но не успяхме”, коментира Ганев.

Според Папазов преждевременното влизане в еврозоната ще доведе до обедняване на българския народ и сериозни проблеми. По думите му приемането на еврото няма нищо общо с кредитния ни рейтинг.  

„От референдума за влизането в еврозоната има смисъл. Принципна е позицията, че трябва да се пита народът дали да се откажем от националния си суверенитет. Не може едни политици, които нехаят и не знаят какво правят, да взимат решение по толкова важен въпрос. Министър Велкова, преди да се занимава с конвергентните доклади, да беше написала доклад за рисковете от влизане в еврозоната. От доклад на БНБ се вижда, че нито сме готови за тази стъпка, нито ще има ползи за страната ни”, заяви Папазов.

„Ето какво стана през последните пет години: полагахме усилия да влезем в чакалнята. После се оказа, че трябва да подадем писмо с намерение да изпълним определени ангажименти, включително да влезем в банковия съюз. Оказа се, че това писмо ще отнеме две години. На втората година влязохме в чакалнята. След това стояхме още две години. Сега отново, подобно на писмото, нещата няма да станат по най-бързия начин. Ние сме в технически доклад”, уточни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.