Коментар на Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта

Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България. Увеличаването на заетостта е част от идеята на бизнеса да назначи повече хора, за да расте. Когато те липсват на пазара, е тежко. Безработицата от 3,9% е на едно от най-ниските нива, които сме стигали. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя направи анализ на данните на НСИ за работната сила през четвъртото тримесечие на 2022 г. Василева очаква тази година да има обратна тенденция.

Експертът посочи, че когато се гледа пазарът на труда, трябва да се има предвид, че съществуват две групи – мобилни и фиксирани работни места. В България услугите заемат около 69% от икономиката, а промишлеността - около 30%, посочи Василева.

НСИ: Доходите изостават спрямо разходите

По думите ѝ външнополитическите фактори определят степента на несигурност на работодателите. 

Василева изрази надежда за това, че повече икономически неактивни хора ще бъдат привлечени към работни места. Тя смята, че безработицата в края на 2023 г. може да достигне до 4,5%. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.