Това заяви в „Здравей, България” Иван Савов

Засилен мигрантски натиск у нас. През последните дни много случаи на установени каналджии, превозващи нелегални мигранти, шокираха обществеността. Някои от тях бяха свързани и със смъртта на чужденци. Темата в „Здравей, България” коментира криминалният експерт Иван Савов.

Според него проблемите, които имаме, водят до подобни инциденти. По думите на криминалиста, въпреки че технически е обезпечена сигурността на границата ни, има недостиг на обучени кадри и недостиг на средства.

Преди катастрофата на АМ „Тракия”: Полицията е задържала друг бус с мигранти

Савов заяви още, че дупките в оградата по границата ни с Турция са толкова много, че на места не е нужно трафикантите да използват стълби, а преминават безпрепятствено. По думите му трафикът на хора у нас никога не е спирал. „Просто дълго време за него не се говореше. Имаше един момент на затишие преди години. Може би заради политическата ситуация в България, фокусът просто беше отместен”, каза експертът.

Според него трафикантите със сигурност са вербували хора от службите не само в България, но и в Турция. „У нас има определени политически кръгове, които по някакъв заобиколен начин черпят приходи от тази далавера”, категоричен е Савов. Той твърди, че вътрешният министър не е способен да пресече подобна протекция от властимащи.

„За да се спре цялото това нещо, трябва държавна политика. Най-малкото трябва армията и полицията да работят заедно, което практически е невъзможно в момента поради пълната липса на стиковане между двете системи”, каза още криминалният експерт.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.