В него са пътували 45 души

Трети бус с мигранти на АМ „Тракия” задържа полицията в неделя. В него са пътували 45 нелегални мигранти. Двама души са били задържани и разпитани.

Превозното средство е установено минути преди катастрофата на друг бус край Чирпан. В него бяха превозвани 45 чужденци, като един от тях е загинал при удара с мантинелата. Шофьорът избяга.

Бус с нелегални мигранти катастрофира на АМ “Тракия”, един загина, други 30 са в болница (ОБЗОР)

По-късно полицията откри празен бус край Перник, за който се смята, че е тръгнал заедно с другите два. Те били предвождани от пилотна кола, чийто шофьор беше задържан край Велинград. Мъжът отрича да има общо със случая.

Установена е свързаност на открития празен микробус край Перник с катастрофиралия на АМ „Тракия”, заяви на брифинг окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. „Този в Перник е собственост на софийска фирма, която е продала активите си на други лица. Те от своя страна са ги препродали на трети лица и тепърва установяваме собствеността му”, обясни Атанасов. По думите му трафикът на мигранти се е засилил неимоверно, което се дължало донякъде и на подобрените атмосферни условия.

Според окръжния прокурор на Стара Загора полицията отдавна е загубила способността си да се бори с организирани престъпни групи, за каквито става въпрос в случаите с трафик на мигранти. По думите на Атанасов „ние вървим след събитията”.

Повечето от афганистанските граждани са пребивавали на територията на Истанбул, заяви районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. По думите ѝ преди 10-тина дни те се свързали с каналджии в Турция. Уговорката била за сума от около 3000 евро да бъдат прекарани до Сърбия. „Сформира се група от около 120 човека, които достигат на час-два пешеходно разстояние от границата с България. Там напускат микробусите и тръгват пеша. Носят със себе си сгъваеми стълби. Водачите от Турция ги придружават. След като стигат до оградната мрежа, изчакват да се стъмни и преминават със стълбите границата”, обясни схемата прокурорката. 

У нас мигрантите вървели 3-4 дни, докато да достигнат асфалтов път в област Бургас. Там са били качени от мъже с инициали С.К. и Д.К. Двамата са обвинени и са признали съпричастността си. Обвиняемите са неправоспособни, подчерта Димитрова.

Установена е самоличността на трети мъж от област Стара Загора, който е предложил на двамата шофьори на микробуса да превозят нелегалните мигранти. Предстои и той да бъде разпитан.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.