Според синдиката на железничарите модернизацията и поддръжката на линиите и влаковете не е на ниво

Безредици на протестите в Атина и Солун снощи заради тежката влакова катастрофа край Лариса. Правителството твърди, че човешка грешка е довела до трагедията.

Според синдиката на железничарите обаче инцидентите са неизбежни, защото модернизацията и поддръжката на линиите и влаковете не е на ниво. В Атина протестиращите влязоха в сблъсък с полицията на площада пред парламента.

Мълчаливи протести и 24-часова стачка на влаковете в Гърция

Преди това имаше митинг по улиците с участието на няколко хиляди души. Подобна беше картината и в Солун. Там полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне част от протестиращите.

За първи път прокуратурата разпита и началника на гарата, край която стана катастрофата. Показанията му вероятно ще са ключови за разследването.

"Изглежда странно как началникът на гарата, дори наистина да не е завъртял ключа, за да пусне влака по тази линия, не е видял в продължение на поне 5 минути, че влаковете се движат един срещу друг. Означава, че вероятно изобщо не е бил на поста си. Искаме началникът на гарата да каже истината", заяви Йоргос Барцокис, адвокат на един от ранените.

А през целия уикенд влаковете в Гърция, включително крайградските на Атина, няма да се движат заради стачка.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook