Журналистът коментира политическата обстановка в страната и причините за протестите

Закон за чуждите агенти доведе до политическа криза и масови протести в Грузия. Управляващата партия "Грузинска мечта" успя да прокара в парламента предложението на първо четене. Тази тема коментира журналистът Валери Тодоров в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Между 30 и 50 хиляди са протестиращите в Грузия, а това е сериозна маса, каза той. Тодоров определи реакцията на обществото като нормална.

Той обясни, че идеята на закона е всеки, който получава повече от 20% финансиране от чужбина да бъде обявен за „чуждестранен“ агент. По негови думи целта е да се осигури прозрачност. "Този закон създаде опасения, че може да се откопира руската практика. Такъв закон за чуждестранните агенти десетилетия функционира в САЩ. По този начин беше откопиран и в Русия, но съпроводен със санкции и репресии от изпълнителната власт. Така че този риск за Грузия беше преценен като руско влияние“, обясни журналистът.

Тежки сблъсъци между полицията и протестиращите в Грузия (ВИДЕО)

Историята на Грузия е пряко свързана с Русия, каза Тодоров. Той припомни съвременната историята на Грузия, вътрешнополитическата ситуация в страната през годините и външнополитическите отношения с Русия.

Грузински депутати отново се сбиха (ВИДЕО)

По негови думи оценката на ЕС е, че този закон ще възпрепятства кандидатстването на Грузия за членство в съюза, което беше замразено заради колебанието Русия – Запада. Това е и причината за протестите, средното и младото поколение имат проевропейска ориентация, допълни той.

Тодоров каза, че ескалацията се е развила за часове, а силите на реда трудно могат да ограничат протеста. Конфликтите в Кавказ много приличат на тези на Балканите, допълни журналистът. „С честите смени на правителствата, ту ориентирани към Русия, ту ориентирани към Европа. По-често към Русия, защото намесата е много голяма, заради олигарсите. Има и естествен и интерес към ЕС и НАТО“, уточни Тодоров. Той посочи, че при наличието на могъщ съсед като Русия, ситуацията винаги придобива стратегически характер и старите обвързаности оказват силно въздействие.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.