Това се случва само дни преди Южна Корея и САЩ да започнат големи съвместни военни учения

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег, съобщиха военните в Сеул. Това е последната демонстрация на сила от страна на Пхенян само дни преди Южна Корея и САЩ да започнат големи съвместни военни учения, предаде АФП.

Отношенията между двете Кореи са в един от най-лошите си моменти от десетилетия, като ядреният Север провежда все по-провокативни забранени оръжейни тестове, а Сеул в отговор на това засилва сътрудничеството си с Вашингтон в областта на сигурността.

Северна Корея заплаши, че ще превърне Тихия океан в “полигон за стрелба”

Миналата година режимът на Ким Чен Ун обяви Северна Корея за "необратима" ядрена сила и обеща да увеличи експоненциално производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия, докато САЩ се стремят да преместят повече активи в региона, за да защитят съюзника си Сеул.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул съобщи, че е "засекъл изстрелването на една балистична ракета с малък обсег от западния пристанищен град Нампо на Северна Корея в 18:20 ч. ( 09:20 ч. по Гринуич)"

"Нашите военни поддържат позиция на пълна готовност, като същевременно си сътрудничат тясно със САЩ, тъй като сме засилили наблюдението и бдителността", добавиха оттам.

Северна Корея отдавна твърди, че програмите ѝ за ядрени оръжия и ракети са предназначени за самозащита, и се възмущава от военните учения на САЩ и Южна Корея, като ги определя като репетиции за инвазия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС