Световните букмейкъри дават 60% шансове на Ердоган, посочи той

Опозиционните партии в Турция приключиха с дебатите и се споразумяха да номинират лидера на светската опозиция Кемал Кълъчдароглу за свой общ кандидат срещу президента Реджеп Ердоган на изборите. Кандидат-президентът се закани Националният алианс - т.нар. шестпартийната опозиция да управляват страната "с консултации и консенсус", ако спечели вота, който се очаква на 14 май. Мащабна политическа заявка е и тази да се възстанови парламентарната форма на управление, която Ердоган отмени след спорен референдум.

Кълъчдароглу е лидер на Народнорепубликанската партия, която е основана от Мустафа Кемал Ататюрк, който пък е основателят на Република Турция след разпадането на Османската империя.

Темата за предстоящите президентски избори в Турция коментира Мариян Карагьозов, политолог в Института по Балканистика към БАН, в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Президентските избори в Турция: Кемал Кълъчдароглу ще оглави опозицията

Към момента проучванията на световните букмейкъри дават шанс от около 60% , каза той. По негови думи земетресенията се използват в политическата борба. Той уточни, че Ердоган е загубил около 4% от подкрепата си, но президентът е обещал бързо възстановяване на страната.

Само обединена опозиция може да свали Ердоган, посочи той. Политологът е на мнение, че обединението е трудно, тъй като то трябва да се случи между националисти и кюрди, светски и религиозни формации, консервативни и модерни. Това е труден баланс, допълни той.

Политологът коментира отношенията между България и Турция, външната политика на страната и инфлацията.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.