Скочиха акциите на най-големия конкурент на фалиралата банка

Акциите на най-големия конкурент на фалиралата Silicon Valley Bank (SVB) - First Republic Bank, поскъпнаха рязко в ранната търговия във вторник. Това сочи, че безпокойството за състоянието на калифорнийската банка изглежда намалява след ден на масови продажби, съобщи CNBC.

Финансов колапс: Борсите разтърсени от най-големия банков фалит в САЩ

В понеделник котировките на компанията се понижиха с близо 70 на сто по време на търговията, но затвориха със спад от 61,8 на сто на фона на срива в сектора на средно капитализираните банки. Днес рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата на First Republic Bank. Книжата на кредитната институция се търгуваха с 20 на сто нагоре, а тези на други регионални банки също скочиха преди камбаната на Уолстрийт. PacWest отчете скок с близо 30 на сто, акциите на KeyCorp добавиха 15 на сто, а тези на Zions Bancorp – 10%.

Междувременно стана ясно, че големите инвестиционни фондове Apollo Global Management и Blackstone са изразили интерес към кредитните портфейли, притежавани от SVB, дъщерно дружество на несъществуващата SVB Financial Services Group, съобщава „Блумбърг”. Кредитният портфейл се разглежда като атрактивна покупка и не е фактор, допринесъл за фалита на SVB, се казва в информацията на агенцията, която цитира свои източници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Спас Стамболски, БТА