Част от тях определят свалянето на американския дрон като целенасочена акция от страна на руската държава

Възможно ли е да се стигне до ескалация в отношенията между САЩ и Русия? Мненията на военни експерти са разнопосочни. Част от тях определят свалянето на американския дрон като целенасочена акция от страна на Русия, а крайната цел е провокация и показване на мощ от страна на Кремъл. Според други става дума за инцидент, който рано или късно е щял да се случи, тъй като водите на Черно Море са гореща точка на съприкосновение между двете държави.

Свалянето на американския безпилотен самолет е вражеска провокация от страна на Русия, смята бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

„Едва ли тази провокация е извършена без разрешение от най-високо равнище. Предполага се, че дори лично президентът Путин е участвал във взимането на това решение”, поясни професорът.

Пентагона: Руски изтребител удари американски разузнавателен дрон над Черно море (ВИДЕО)

По думите му това ще изостри отношенията между Вашингтон и Кремъл, но за сега не може да се говори за сериозна ескалация в отношенията.

„Не виждам вариант, при който Русия да спечели нещо от този инцидент. Освен временно и малко да повдигне самочувствието на руснаците, които виждат, че армията им в момента не може да постигне нищо особено в Украйна”, коментира още Тагарев.

Военен експерт за сваления дрон: Явно има нещо в Крим, което Русия не иска да бъде разбирано

Кремъл целенасочено търси конфликт с НАТО, твърди бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

„Тази новина не е случайност. Това е преднамерен акт. Русия може да ескалира по всякакъв начин. Няма смисъл да се заблуждаваме, че Черно море няма да бъде зона на повишено напрежение между НАТО и Русия и ние някакси може да минем между капките”, каза Василев.

На обратната позиция е дипломатът Милен Керемедчиев - за когото Русия не търси пряка конфронтация с Алианса, а случаят с дрона е инцидент.

„Такъв тип прихващания, както се казва на военен език, са ежедневие. Разузнавателни полети има и от страни членки на НАТО, но и от руска страна. По-скоро става въпрос за наистина много близко преминаване на руския боен самолет до дрона. Може би е имало и съприкосновение, от което съответно се е стигнало до неговото падане.”, обясни той.

Според експерти - дронът е летял в международно въздушно пространство. Затова не може да се твърди, че Москва е предприела действия след навлизане на нейна територия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook