Ректорът проф. д-р Сава Димитров алармира, че очаква кандидат-студентите все повече да намаляват

В музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" предстоят предварителни приемни изпити за учебната 2023/2024 година. Ректорът проф. д-р Сава Димитров алармира, че след пандемията и поради демографската криза, очаква кандидат-студентите все повече да намаляват. Въпреки тези притеснения, класиците отбелязаха с голям концерт 124-ата годишнина от рождението на патрона си – композиторът Панчо Владигеров.

Блестящ галаконцерт с лауреатите на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

"Традиционно на всеки празник музикантите работим. За нас това е важен празник. Повечето познават Владигеров като композиторът, написал рапсодия "Вардар". За нас обаче той е по-скоро педагог, създал плеяда композитори и музиканти. В този смисъл е символ на българщината и познаването на България като културна страна чрез неговата музика", обясни той.

По думите му академията е една от най-старите и утвърдени на Балканите. "Имаме много студенти, има голям интерес и от чужденци. COVID-19 притесни д оголяма степен родителите и учениците, които си казаха, че да се занимаваш с изкуство не носи голяма перспектива. Голямата демографска криза, която предстои, също ще даде своя отпечатък върху броя кандидатстващи студенти", смята проф. Димитров.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.