Произшествието е станало край гара Дралфа

нцидент с бързия влак Варна – София, потвърди за NOVA инж. Бойчо Скробански,
зам.-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Няма информация за пострадали хора.

Инцидентът стана на гара Дралфа около 07:30 часа сутринта. Пътнически вагон се озова на две железопътни линии, но не дерайлира. Влакът се е движел с 15 км/ч.

„Не става въпрос за дерайлирал влак. Спирайки на гарата, дежурният ръководител подготвя маршрута за заминаване. На потегляне, при последния вагон, между първата и втората талига, предприема преобръщане на стрелката и вагонът тръгва в друга посока”, обясни Скробански.

„Влакът е спрян. Няма дерайлиране. Благодарение на ниската скорост при условия на безопасност”, каза Пенчо Събев, директор на „Управление за движение на влаковете”, Горна Оряховица.

Влакът е продължил движението си след час без последните два вагона. Повече от пет часа продължиха опитите за отблокирането на талигата на вагона, за да може ходовата част да бъде освободена и той да бъде преместен. Малко след 12:20 движението беше възстановено.

„По инфраструктурата няма големи щети. По вагона има технически проблем и затова двата вагона в гарата. Влакът е продължил с другите два вагона. Пътниците са 60 на брой. Продължили са със закъснение от час и половина”, обясни Пенчо Събев.

Районната прокуратура в Търговище е образувала досъдебно производство и проверява човешка грешка или техническа неизправност е причината за влаковия инцидент.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.