Премиерът Елизабет Борн беше посрещната с освирквания

Над 300 души са арестувани след снощните размирици във Франция. Напрежението ескалира , след като правителството реши да прескочи парламента и да прокара пенсионната реформа, срещу която французите от месеци протестират.

Опозицията поиска вот на недоверие, който ще бъде гласуван в понеделник. Така е възможно пенсионната реформа да бутне правителството на президента Макрон. Недоволството продължи и през днешния ден.

„Аз съм против пенсионната реформа, както по-голямата част от французите. Това, което се случи вчера в Парламента, е срамно”, сподели Мартен, жител на Париж.

„Да прокараш закона със сила – това е чисто незачитане на демокрацията”, каза Натали, друг жител на града.

„Хората са гневни, защото те протестират от седмици насам. Казват, че са против тази реформа. Не искат да работят допълнително две години от живота си и се чувстват така, сякаш правителството не ги чува”, обясни Майкъл Роуз, политически кореспондент на Ройтерс във Франция.

Сблъсъци между полиция и демонстранти в центъра на Париж (ВИДЕО)

Управляващите твърдят, че ако не вдигнат възрастта за пенсиониране – системата ще банкрутира.
Възможността в Конституцията, от която се възползваха те, е нещо като суперсила на правителството – да прескочи гласуването на парламента и да прокара реформата си. Но е и нож с две остриета – защото дава възможност недоволните депутати да поискат вот на недоверие и да свалят правителството.  

Макрон заобикаля парламента, за да прокара пенсионната реформа (ВИДЕО)

Това е най-голямото недоволство срещу управлението на президента-центрист от протестите на жълтите жилетки насам. Вотът на недоверие ще бъде гласуван в понеделник.

Протестите ще продължат и през почивните дни. Голяма общонационална стачка е планирана за 23 март.

Макрон заобикаля парламента, за да прокара пенсионната реформа (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.