Това обяви министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом

Министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом изрази съжаление за решението на Турция да отложи разглеждането на кандидатурата на страната му за членство в НАТО и да даде ход на кандидатурата на Финландия.

Турският парламент започва ратификация на молбата на Финландия за членство в НАТО

"Това е развитие, което не желаехме, но за което бяхме подготвени", заяви Билстрьом пред журналисти, като добави, че сега приоритет на страната е да осигури ратификациите от двете въздържащи се страни - Турция и Унгария.

След месеци на забавяне президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че иска от парламента да гласува кандидатурата на Финландия за присъединяване към отбранителния блок на НАТО. Той обаче заяви, че все още не е готов да даде ход на Швеция, която подаде своята кандидатура заедно с Финландия през май миналата година.

Като пореден неуспех за Швеция, Унгария обяви днес, че ще гласува ратификацията на Финландия на 27 март, но решението за кандидатурата на Швеция ще бъде взето "по-късно". Билстрьом отказа да коментира новината от Унгария, като заяви, че не разполага с потвърждение от Будапеща.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС